Σύνδεση στο λογαριασμό σας
Εισάγετε το email και τον κωδικό σας για να συνδεθείτε.
i

Άκυρο email ή κωδικός πρόσβασης. Παρακαλούμε δοκιμάστε ξανά

Δημιουργία νέου λογαριασμού
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€.
3 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ
BRONZE WINNER E-VOLUTION AWARDS 2024
ΒΡΕΣ ΜΑΣ ΕΔΩ!
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ.
{{order.total_quantity}}
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ!
ΕΧΕΤΕ 1 ΠΡΟΪΟΝ
ΕΧΕΤΕ {{order.total_quantity}} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
{{item.category}}
{{item.quantity}}
ΧΑΜ. ΤΙΜΗ 30 ΗΜ. {{ item.price }}
{{ item.discounted_price }}
Προσθέστε προϊόντα αξίας {{order.free_shipping_remaining_cost}} για Δωρεάν Μεταφορικά

Η μετάβαση από το γάλα στις βρεφικές τροφές!

Η διατροφή του μωρού μας είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την ανάπτυξή του καθώς συμβάλλει τόσο στη σωματική όσο και στην πνευματική του ανάπτυξη. Από τη στιγμή που γεννιέται έως και τους πρώτους πέντε μήνες της ζωής του το μωρό τρέφεται αποκλειστικά με γάλα (μητρικό ή ξένο). Στη συνέχεια, δηλαδή μεταξύ 5ου-6ου μήνα, ανάλογα με τις σωματομετρικές παραμέτρους  συστήνεται η σταδιακή εισαγωγή στερεών τροφών (κατόπιν συνεννόησης με τον παιδίατρο) μιας και τότε το γαστρεντερικό του σύστημα είναι έτοιμο πλέον να τις δεχθεί. Επιπλέον, ο μικρός αυτός οργανισμός αναπτύσσεται ταχύτατα και ως εκ τούτου η ανάγκη του για θρεπτικά συστατικά και ενέργεια αυξάνεται. Εννοείται πως η κατανάλωση γάλακτος συνεχίζεται και μάλιστα μέχρι το μωράκι μας να συνηθίσει τη διαδικασία αυτή, το γάλα συμπληρώνει τα γεύματά του.

Πόσο εύκολη όμως είναι η μετάβαση αυτή και πως θα καταλάβουμε ότι το μωρό μας είναι έτοιμο για στερεή τροφή; Η αλήθεια είναι πως η μετάβαση στις στερεές τροφές είναι μία ακόμη πρόκληση μέσα στην καθημερινότητα και θα πρέπει να γίνεται σε ένα ήρεμο και ευχάριστο περιβάλλον. Βεβαίως κάθε παιδί είναι διαφορετικό και θέλει τον δικό του χρόνο προκειμένου να δεχθεί τη μετάβαση αυτή. Οπότε είναι απαραίτητο να είστε υπομονετικοί και ψύχραιμοι ώστε να επιτευγχθεί ο νέος αυτός στόχος.

Φυσικά υπάρχουν και ορισμένες ενδείξεις απο τις οποίες γίνεται αντιληπτό ότι το μωρό είναι έτοιμο να μπει στον κόσμο των στερεών τροφών. Συγκεκριμένα:

  • Μπορεί να κάθεται στο καθισματάκι για το φαγητό.
  • Στηρίζει το κεφαλάκι του από μόνο του.
  • Ανοιγοκλείνει το στοματάκι του όταν σας βλέπει να γευματίζετε.
  • Δεν ξεχνάμε πως η συνεργασία με τον παιδίατρο είναι απαραίτητη!

Η πρώτη γεύση...

Συνήθως, η πρώτη κρέμα με την οποία έρχεται σε επαφή το μωρό είναι το ρυζάλευρο με γεύση βανίλια. Η κρέμα αυτή είναι εμπλουτισμένη με ασβέστιο, βιταμίνες και προτείνεται να μην περιέχει ζάχαρη. Είναι μία επιλογή η οποία είναι αθώα για πρόκληση αλλεργιών και αρκετά εύπεπτη. Όσο για την παρασκευή της, οι οδηγίες αναγράφονται επάνω στη συσκευασία. Να θυμάστε πως τις πρώτες ημέρες η ποσότητα που καταναλώνουν είναι ελάχιστη (1-2 κ.γλυκού) και αυξάνεται σταδιακά. Άλλωστε η επαφή με το κουτάλι (προτιμήστε σιλικόνης) είναι πρωτόγνωρη και σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να το πιέσετε να φάει περισσότερο από όσο επιθυμεί.

Στη συνέχεια και κατόπιν συνεννόησης με τον παιδίατρο γίνεται σταδιακά εισαγωγή της φρουτόκρεμας, της κρεατοχορτόσουπας (αρχικά με κοτόπουλο κι έπειτα με μοσχάρι) και της φαρίν λακτέ. Όσον αφορά τη φρουτόκρεμα συστήνεται να είναι από φρέσκα φρούτα. Σε περίπτωση όμως που το παιδί είναι εντελώς αρνητικό στην κατανάλωσή της υπάρχει η εναλλακτική λύση της έτοιμης. Προτιμήστε τις κρέμες που περιέχουν φρούτα σε συνδυασμό με δημητριακά ολικής αλέσεως τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Όσο για την κρεατοχορτόσουπα να θυμάστε πως σε καμία περίπτωση δεν προσθέτετε αλάτι και αφού την αλέσετε συμπληρώνετε μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.

  • Τι γίνεται όμως όταν είστε εκτός σπιτιού και είναι η ώρα που το μωρό σας πρέπει να φάει; Η μία λύση είναι να έχετε το φαγητό πολτοποιημένο σε θερμομπωλ ή εναλλακτικά να επιλέξετε έτοιμα, κατάλληλα για την ηλικία αυτή, γεύματα. Να θυμάστε πως η ρουτίνα είναι απαραίτητη στη ζωή των μικρών μας φίλων και τα βοηθάει να εξοικειώνονται με όλες τις καθημερινές πρακτικές όπως είναι το φαγητό, ο ύπνος και το μπάνιο. Τέλος, μην ξεχνάτε πόσο σημαντικό είναι να είστε ήρεμοι, ευδιάθετοι και υπομονετικοί. Μιλήστε στο μωρό σας, τραγουδήστε του την ώρα που το ταΐζετε δημιουργώντας έτσι μία παιχνιδιάρικη ατμόσφαιρα!
  • Μην αμελείτε το πλύσιμο των χεριών σας πριν την προετοιμασία οποιουδήποτε γεύματος.

Κωνσταντίνα Γαζουλέα

Διαιτολογος - Διατροφολόγος