Σύνδεση στο λογαριασμό σας
Εισάγετε το email και τον κωδικό σας για να συνδεθείτε.
i

Άκυρο email ή κωδικός πρόσβασης. Παρακαλούμε δοκιμάστε ξανά

Δημιουργία νέου λογαριασμού
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€.
3 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ
BRONZE WINNER E-VOLUTION AWARDS 2024
ΒΡΕΣ ΜΑΣ ΕΔΩ!
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ.
{{order.total_quantity}}
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ!
ΕΧΕΤΕ 1 ΠΡΟΪΟΝ
ΕΧΕΤΕ {{order.total_quantity}} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
{{item.category}}
{{item.quantity}}
ΧΑΜ. ΤΙΜΗ 30 ΗΜ. {{ item.price }}
{{ item.discounted_price }}
Προσθέστε προϊόντα αξίας {{order.free_shipping_remaining_cost}} για Δωρεάν Μεταφορικά

Πόσο επικίνδυνα είναι τα αλλαντικά για την υγεία μας;

Μήπως είσαι λάτρης των αλλαντικών; Αν ναι τότε δώσε προσοχή γιατί το θέμα σε αφορά άμεσα καθώς οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες που έχει η κατανάλωση αλλαντικών για την υγεία μας!

Κατ’ αρχάς είναι σημαντικό να προσδιορίσουμε τι είναι τα αλλαντικά. Πρόκειται για κόκκινο κρέας που έχει υποστεί επεξεργασία δίνοντάς μας τις γνωστές νοστιμιές όπως το λουκάνικο, το μπέϊκον, το σαλάμι κ.α.

Βάσει όμως του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το επεξεργασμένο κρέας κατατάσσεται στην ίδια κατηγορία με το κάπνισμα και το αλκοόλ που αποτελούν βασικές αιτίες της εμφάνισης καρκίνου!

  • Τι φταίει όμως;

Το επεξεργασμένο κρέας περιέχει άφθονο κορεσμένο λίπος και αλάτι, συστατικά τα οποία ευθύνονται για την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Εκτός αυτού, ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι και η διαδικασία της επεξεργασίας του κρέατος προκειμένου να «δημιουργηθούν» τα προϊόντα (αλλαντικά) καθώς συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου στο έντερο. Συγκεκριμένα η διαδικασία του ψησίματος, του καπνίσματος καθώς και η προσθήκη νιτρωδών αλάτων είναι άκρως επικίνδυνη. Γνωρίζετε ότι τα νιτρώδη – νιτρικά άλατα προσδίδουν στο επεξεργασμένο κρέας ιδιότητες όπως είναι το κόκκινο χρώμα, η ξεχωριστή αναλλοίωτη γεύση τους και η μεγάλη διάρκεια συντήρησής τους; Όμως τα νιτρώδη και τα νιτρικά άλατα συνδέονται με την εμφάνιση του καρκίνου, καθώς δημιουργούν στον οργανισμό μας τις γνωστές νιτροζαμίνες που είναι ουσίες άκρως καρκινογόνες.

Ένας ακόμη επιβαρυντικός παράγοντας είναι η προσθήκη βλαβερών ουσιών κατά τη διαδικασία της επεξεργασίας τους (όπως το κάπνισμα) με αποτέλεσμα την παραγωγή αρωματικών υδρογονανθράκων που συσχετίζονται με την εκδήλωση καρκίνου στο πεπτικό μας σύστημα.

Άλλες παθήσεις που συνδέονται με τη συστηματική κατανάλωση αλλαντικών είναι ο σακχαρώδης διαβήτης ΙΙ και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Παράλληλα, πρώιμα συμπεράσματα μελετών υποδεικνύουν πως υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αλλαντικών και τους άσθματος, όμως χρειάζονται περαιτέρω έρευνες.

  • Περιορισμός ή αποκλεισμός από τη διατροφή;

Σύμφωνα με τους ειδικούς ακόμη και η ελάχιστη κατανάλωση αλλαντικών (π.χ 2 φέτες ζαμπόν ή μπέϊκον) σε καθημερινή βάση, αυξάνει κατά 20% την πιθανότητα θανάτου λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων ή καρκίνου. Σαφώς, μεγάλη σημασία έχει η συνολική διατροφή του ατόμου (π.χ υγιεινή διατροφή με κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, άπαχων γαλακτοκομικών, μειωμένη χρήση αλατιού κ.α) και η αποχή από κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ.

Η ισορροπημένη διατροφή θα πρέπει να είναι τρόπος ζωής και όχι μία αναγκαστική κατάσταση στην οποία πρέπει να μπούμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε διάφορες παθολογικές καταστάσεις. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία! Οι ατασθαλίες μία στο τόσο δεν είναι το ίδιο επιβαρυντικές όσο η κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών σε καθημερινή βάση.

Κωνσταντίνα Γαζουλέα

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος